Maškare, ča mogu maškare

Završili su još jedni pokladi, razdoblje nakon Nove godine do čiste srijede ili pepelnice.  Ovo razdoblje diljem Hrvatske ima više naziva kao što su: poklade, maškare, mesopust, poklad, bušari, šafingari, fašnik, pust, karneval… Isto kao i naziva, tako diljem Hrvatske, a i svijeta ima različitih običaja za vrijeme poklada. No svima je zajedničko jedno, u ovim danima imamo priliku postati netko drugi, jednostavno navući maske i paradirati s lažnim osmijehom na licu ili možda lažnim suzama. A tko zna, možda u ovom dijelu godine tek skidamo svoje prave maske.

Pokladi u Veloj Luci

Pisani tragovi o počecima poklada u Veloj Luci ne postoje, ali postoje priče koje se nose s koljena na koljeno, te svjedoče o bogatoj povijesti poklada koji su se održavali na ovim prostorima. Godine 1995. je u Veloj Luci osnovana udruga za promicanje pokladnih običaja “Trtajun” koja još dan danas postoji, te organizira pokladne aktivnosti u Veloj Luci.

Primopredaja ključa, Vela Luka, 2017
Primopredaja ključa, Vela Luka, 2017

U prvom tjednu pokladnih običaja se organizira Smotra karnevalskih udruga otoka Korčule, te načelnik Vele Luke predaje općinski ključ Trtajunu. Ovim događajem započinju pokladne aktivnosti te “vladavina” Trtajuna u mjestu. Zadnje subote za vrijeme poklada Trtajun organizira ples, tj. tance, a na pokladni utorak sljedi najvažniji događaj kojim završavaju pokladi. Maškarana povorka sa glavnim krivcem krnovalom ili krnovalicom prošeta cijelim mjestom nakon čega sljedi osuda i spaljivanje krivca.

Spaljivanje krnovalice, Vela Luka, 2017.
Spaljivanje krnovalice, Vela Luka, 2017.

Maškarana galerija

Za razliku od prošlih nekoliko godina, imam osjećaj da je ove godine u Veloj Luci maškarana povorka zaista bila veća i bogatija maškarama. Možda je zaslužna vremenska prognoza koja nas ove godine nije držala u neizvjesnosti. Utorak je u Veloj Luci osvanuo sunčano i dok su maškare spremale svoje maske, ja sam čistila objektive i pripremala fotoaparate za lov na šarene maske. Danas vam donosim bogatu galeriju fotografija za koju vjerujem da su je neki s nestrpljenjem čekali:

Galerija 1

Galerija 2

Galerija 3

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *