Kolačići

HTTP kolačići (cookies) su male datoteke koje internetski preglednici spremaju na naše računalo pri pristupanju pojedinim web-sjedištima kako bi se omogućila dodatna funkcionalnost tih stranica. Najčešći je primjer brži pristup stranicama pamćenjem prijave – kolačić sadrži podatke za prijavu pa se preskaču postupci ponovnog prijavljivanja na stranicu. Dolaze li kolačići od strane reklamnih stranica ili stranica neprovjerenog sadržaja, mogu narušiti korisnikovu privatnost. Kolačići su napravljeni s namjerom da budu jednostavni mehanizam za stranice koje bi ih koristile za pamćenje ključnih informacija (uključujući artikle dodane na popis kupovine u online trgovinama) ili pamćenje korisnikove internetske povijesti (uključujući klikanje nekih gumbova, prijavljivanje na račun, ili stranice koje smo posjetili u povijesti). Također mogu biti korišteni u svrhu pamćenja informacija koje smo unosili u određena polja (imena, adrese, lozinke, broj kreditne kartice…) Važno je napomenuti da kolačići spremaji samo one informacije koje im vi dopustite, te ne mogu pristupiti informacijama koje im niste dali.

Što su privremeni kolačići?

Privremeni kolačić postoji samo u trenutnoj memoriji dok korisnik pregledava neku web-stranicu. Web-preglednici obično izbrišu privremene kolačiće kad korisnik zatvori web-preglednik. Za razliku od ostalih kolačića, privremeni kolačići nemaju u sebi zapisan datum isteka trajanja, stoga ih web-preglednici odmah izbrišu.

Što su stalni kolačići?

Stalni kolačić nije izbrisan nakon zatvaranja web-preglednika. To znači da će u kolačić slati informacije serveru svaki put kada korisnik posjeti tu stranicu. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Ovi kolačići  mogu biti korišteni od strane reklama koje sakupljaju informacije o korisnikovim pretraživanjima na internetu.

Što su kolačići od prve strane?

Kolačići od prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.

Što su kolačići treće strane?

Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe.

KORISTI LI OVAJ BLOG (www.andelascepanovic.com / www.andelascepanovic.com) KOLAČIĆE ?

Blog koristi privremene i stalne kolačiće, te kolačiće od vanjskih servisa, tj. treće strane. Kolačići od vanjskih servera nisu postavljeni od strane ove web stranice, ali se koriste za normalno funkcioniranje stranice, te poboljšanje iskustva korisnika ove web stranice.

Blog koristi Google Analytics – servis za mjerenje posjećenosti. Ukoliko želite onemogućiti spremanje kolačića od strane ovog servisa, zabranite ih na slijedećem linku: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Više informacija o kolačićima možete saznati na sljedećim linkovima:

 

Ako želite izbrisati kolačiće pohranjene na vašim uređajima i konfigurirati internetski preglednik da odbija kolačiće, to možete napraviti u postavkama vašeg internetskog preglednika. Na sljedećim linkovima možete pronaći upute, ovisno o internet pregledniku kojeg koristite: