Pojest ću sve morske ježeve

Kao velika ljubiteljica hrane, često u istoj vidim i zanimljiv kadar. Tako je i gastro tema dobila svoj kutak na mom blogu. Prvi izbor na ovu temu će nekima možda biti pomalo čudan.

Rođena sam i odrasla na moru, tj. na otoku. Često se na mom meniju nalazi hrana koja ravno iz mora uskoči u tanjur. Ovog puta, hrana nije ni stigla do tanjura.

Morska delicija

Morski ježevi su često povezani s neugodnim ubodima u slučaju da nagazite na njih. No, dali ste znali da se među njima krije vrlo ukusna morska delicija. Dok je ova delicija u svijetu vrlo popularna, u Hrvatskoj se konzumira tek na nekim otocima.

Iako se zapravo radi o dvije vrste morskih ježeva, izgledom sličnih, na Korčuli se dijele na muške i ženske ježine, pa je ona jestiva vrsta nazvana ženska ježina. Svi izgledaju kao male crne loptice sa bodljama, ali ako ih bolje pogledate, primijetiti će te razliku. Muška ježina je zaista crna s duguljastim bodljama, dok je ženska u nijansama ljubičaste, crvene ili smeđe boje s nešto kraćim bodljama. Ženske ježine često na sebi imaju kamenčiće, školjke ili komadiće morske trave.

Različite nijanse boje jestivih morskih ježeva.
Različite nijanse boje jestivih morskih ježeva.

Sve što vam treba kako bi ih izvadili iz mora je nož i maska za ronjenje. U mojem slučaju potrebno je i nešto u što će se odlagati, jer uvijek se ježine vade za cijelu ekipu.

Kada ih prepolovite, u njima se između ostalog nalazi jestiva i ukusna ikra (jajašca) narančaste boje. U japanskoj kuhinji se često koriste u pripremi sushija, dok ih Talijani pripremaju s nezaobilaznom tjesteninom. Ali ipak provjereno najukusnije su dok se konzumiraju sirove i svježe izvađene iz mora.

Restoran od stijena uz more

Na Korčuli je običaj ježine jesti sirove uz malo kruha i bevandu na stijenama uz more. Jedini pribor koji vam treba je nož i čaša. Ni najskuplji restoran ne može zamijeniti taj ugođaj. Osobno ježine jedem bez kruha. Toliko su ukusne i toliko ih se najedem da nemam vremena za kruh. Uostalom, bez kruha, ova delicija je odlična za vitku liniju.

Jestiva ikra morskog ježa.
Jestiva ikra morskog ježa.
Jestiva ikra morskog ježa. Vjeruje se da je za vrijeme punog mjeseca i ježina punija, tj.bogatija ikrom.
Jestiva ikra morskog ježa. Vjeruje se da je za vrijeme punog mjeseca i ježina punija, tj.bogatija ikrom.

4 thoughts on “Pojest ću sve morske ježeve

  1. Hvalaaa..

    Dio sam znala.. A dio sam se uvijek pitala..
    Sad su nastradali 🙂 tj. nastradale 🙂

    1. Drago mi je da ima pozitivnih reakcija, jer ljudi koji ne žive na otoku često se čude mom meniju 🙂 Svakako za mene jedno od ukusnijih jela 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *