Kako sam s turistima naučila napraviti cukarin

Jedan od tradicionalnih suhih kolača otoka Korčule je i cukarin. Ovaj kolač se pravio još u vrijeme kada je prašak za pecivo bio nepozat pojam, a umjesto toga se koristio amonijak.

Korčulani cukarin rade u obliku  dviju zmija koje nose srce, oblik je nastao još u pogansko vrijeme kada se vjerovalo da zmije predstavljaju sreću. Smatra se da su ovaj kolač na Korčulu donijeli Mlećani te naučili žene kako se radi i oblikuje.

Radionica izrade cukarina

Inače ja osobno, cukarin nikada u životu nisam napravila, ali došlo je i moje vrijeme da malo bolje upoznam taj kolač. Ipak to je dio tradicije otoka  Korčule.

Još uvijek sam sa grupom turista koja je u ovim jesenskim danima odsjela u hotelu Korkyra u Veloj Luci, te nestrpljivo čekala što je sljedeće na rasporedu.  Došao je red da upoznaju dio gastro tradicije otoka, te su imali radionicu na kojoj su prvo odslušali kratko predavanje, a nakon toga se svi bacili na izradu cukarina. Ja sam bila previše zauzeta s fotoaparatom u rukama, ali sam pažljivo pratila postupak izrade, te napokon mogu reći da i ja znam napraviti cukarin.

Gosti su se uživili u svoju ulogu, te osim tradicionalnog oblika dviju zmija koje čine srce, napravili su i svoje zanimljive oblike. Velik dio njih je pokazao svoju izvrsnu kreativnu stranu kroz različite oblike cukarina.

Cukarini
Cukarini

Kako napraviti cukarine

Kao i u svakom receptu, uvijek postoje različite nijanse, ja vam donosim upravo onaj kojeg san naučila na radionici.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 400 g šećera
  • 1 kg brašna
  • 40g amonijaka
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • Kruškovac (liker od kruške)
  • 1 limun / naranča

Priprema:

Umutiti jaja i šećer u finu pjenu, te dodati čep kruškovca. U zagrijano mlijeko dodati amonijak i promješati da se stvori pjena. Pjenu od amonijaka dodati u smjesu jaja i šećera, te dodavati brašno uz ručno miješanje. Dodati naribanu koricu limuna ili naranče. Kad se stvori homogena i mekana, ali ne preljepljiva smjesa odmah oblikovati cukarine.
Peći 8 minuta na 170 stupnjeva.
Nakon hlađenja cukarine umočiti u otopinu kruškovca i vode (1 dcl vode, pola dcl kruškovca) i u šećer.
Poslužiti uz prošek ili drugi slatki liker.
Klikni na fotografiju za prikaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *