Dani blatske lumblije

Protekle subote u Blatu na Korčuli je održana manifestacija Dani blatske lumblije.  Ova manifestacija se održava već  petu godinu za redom, a cilj je očuvanje i promicanje blatske lumblije. 

Turisti su uživali u okusima lumblije i domaćih likera

I ovog puta sam se stopila s grupom turista koja se nalazi u Veloj Luci, te zajedno s njima krenula u Blato. S obzirom da se Dani blatske lumblije održavaju u vrijeme kada je turistička sezona već gotova, ova grupa među posjetiteljima je bila ugodna promjena, te prilika da se priča o lumbliji čuje dalje.

Klapska pjesma, nastup djece, degustacija i prodaja lumblija, domaćih likera i rakija, te ostalih proizvoda blatskih OPG-ova su cijeli program učinili zanimljivim kako domaćim tako i stranim posjetiteljima.  Primjetila sam da su turisti zaista uživali u cijelom programu, te degustiranju domaćih proizvoda, što je još jedan dokaz koliko smo kao otok bogati i da zapravo imamo turistima mnogo toga za ponuditi.

Zašto lumblija?

Lumblija je kolač star gotovo dvijesto godina, a nastao u Blatu na otoku Korčuli. Govori o ljubavi francuskog vojnika i mlade Blajke u doba Napoleona. Odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik pekar, te na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač uz riječi n’ublie što znači ne zaboravi me. Te njegove riječi njoj su zazvučale kao lumblija, a tako je i nastao naziv samog kolača.

Francuski vojnik i mlada blajka
Francuski vojnik i mlada blajka

Lumblija se peče početkom studenog u vrijeme kada se sjećamo najmilijh, te je na taj način održala svoje značenje koje je veže na sjećanje i vezu s voljenom osobom. Zbog svojih sastojaka lumblija je trajan kolač, što je stariji to je bolji.

Recept za lumbliju

Postoji više recepata s malim razlikama u postupku i sastojcima koji ovise o domaćici. Prilažem vam recept iz knjige Blatska trpeza autorice Rade Kaštropil-Culić.

SASTOJCI:

3 kilograma brašna
80 dkg šećera
20 dkg kvasca
2 muškatnia oraščića
2 kesice cimeta
10 vrećice vanilin-šećera
2 dkg anisa
1 bočica ekstrata
1 šalica ulja
5dl ruma
1 šalica soka od grožđa koji se dobije tijekom vrenja mošta
1 žlica rakije travarice
soli razmućene u mlakoj vodi
koricu od lemuna i naranče
20 dkg poprženih mindula i oraha
sušene grožđice po želji

PRIPREMA:

Posebno zamjesiti kvasac s malo šećera, brašna, mlijeka i pusti da se digne. Zatim se u brašno stave svi ostali sastojci, polako se mijesi uz dodavanje uzdignutog kvasca. Kad se dobro izmijesi, palako dodaje varenik u kojem se prvo rastopi šečer. Sve to treba mjesiti najmanje pola sata.

Zatim se prekrije i ostavi u toploj prostoriji kako bi se tijesto uzdiglo. Nakon toga se oblikuju lumblije (male kruščiće kao što su sirnice). Odlože se na dasku ili stol koju smo prekrili krpom. Između svakog komada lumblije treba biti komad tkanine da se ne zalijepe jedna uz drugu. Pusti se da se ponovno uzdignu i nakon toga se stave u toplu pećicu na umjerenoj temperaturi (160-180 stupnjeva).
Ispečene lumblije se namažu varenikom. Kad lumblija upije varenik, pospe se šećer u kojega se dodaje vanilija.

lumblija

U nastavku pogledajte malu galeriju ove zabavne večeri. A u nekim od sljedećih postova možete čitat o mojim ostalim avanturama s gostima hotela Korkyre. Na otoku Korčuli ih je dočekao zanimljiv program i sigurno im u ovim jesenskim danima nije bilo dosadno.

Klikni na fotografiju za prikaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *