Kada te turska sapunica povede u Istanbul

Šetale smo u prirodi i onako sasvim slučajno kažem kako bih voljela posjetiti Istanbul. Sada su na TV-u popularne turske sapunice. Nekoliko puta sam slučajno uočila zanimljive  panorame Istanbula i stare ulice pune cvijeća, nešto me u tome stvarno oduševilo.  Jednog dana bih zaista voljela posjetiti taj grad. Seđa me pogleda i kaže da idemo. Valjda još nismo bile svijesne da je naš dogovor pao. Počele smo raspravljati o putovanju u Istanbul. Mislim da je bio siječanj, a mi smo dogovorili putovanje već za ožujak.

Pokušaj učenja turskog jezika

Sad sam već počela pratiti turske sapunice, nadajući se da ću naučiti bar nešto turskog jezika. Sjećam se dok sam kao dijete redovito gledala španjolske sapunice nakon kojih je moj španjolski jezik bio savršen. Turski jezik je ipak malo teži ili je možda vremena bilo premalo, a možda ni ja više nisam djete koje brzo uči. Mogu reći da sam do dana svog polaska u Istanbul naučila par riječi uglavnom beskorisnih. Ali najvažnije je da sam se navukla na gledanje turskih sapunica koje do tada uopće nisam voljela.

Rezervirale smo let s Turkish Airlinesom

Rezervirale smo let iz Sarajeva za Istanbul u zračnu luku Ataturk koja se nalazi u europskom dijelu Istanbula. Let iz Sarajeva za Istanbul nam je bila najpovoljnija opcija. Povratna karta je iznosila 130 eura za jednu osobu sa svim taksama i uključenim neobveznim osiguranjem u slučaju da propustimo ili otkažemo let. Također, Sarajevo je svakodnevno povezano direktnim letovima za Istanbul, pa nam nije bilo teško pronaći odgovarajući termin. Rezervirale smo let 17.03.  s Turkish Airlinesom za kojeg sam na internetu pročitala dosta pohvala, a kasnije sam se i uvjerila u to. Let je rezerviran preko stranice eDreams.

Saba Sultan hotel je naš izbor

Pronašle smo nekoliko hotela, te se odlučile za maleni hotel naziva Saba Sultan uređen baš u turskom stilu. S obzirom da putujemo u Istanbul željele smo osjetiti duh Turske. Željele smo hotel turskog naziva, te interijer koji će nam dati do znanja gdje se nalazimo. Saba Sultan hotel se nalazi u europskom dijelu Istanbula  u blizini velikog broja znamenitosti koje svakako morate posjetiti dođete li u Istanbul.  Par minuta pješke od hotela je trg Sultanahmet, Plava džamija, Aja Sofija, Topkapi palača, Cisterna bazilike. Također u blizini su male trgovine, restorani, mjenjačnice, turističke agencije, ljekarna i sve ostalo što vam može zatrebati. Noć u Saba Sultan hotelu u dvokrevetnoj sobi smo dobile za 42 eura podjeljeno na nas dvije.

Spremne za Istanbul?

Kada smo rezervirale let i hotel, odlučile smo proučiti na internetu Istanbul. Cilj mi je bio pronaći blogere koji su pisali o svojim iskustvima u Istanbulu. Iako se na internetu može pronaći hrpa kvalitetnih blogova, željela sam baš iskustvo nekog iz Hrvatske ili bar nekog sa balkana. Takvo iskustvo lakše mogu približiti sebi od nekih putnika koji putuju sa drugih kontinenata ili nekih drugih Europskih zemalja. Ipak vrijedi pročitati sve blogere i više iskustava. Ali nekako sam taj svoj cilj svaki dan ostavljala za sutra. Instalirala sam u mobitel nekoliko Istanbul aplikacija koje nikada nisam upalila. Namjeravala sam i posjetiti stranice turističkih agencija i ponuda.

Došao je četvrtak 16.03, popodne putujemo za Sarajevo i ostajemo tamo jednu noć, te onda let za Istanbul. Dan prije leta, ja uopće nisam znala, što me čeka. Znala sam nekoliko turskih riječi i nekoliko znamenitosti kojima i nisam najbolje pamtila ime, ali znala sam da ih trebam posjetiti. Znala sam također da hrana i nije tamo nešto skupa, te da se cijeli Istanbul cijenka. A informacija koja mi nije ničemu služila, ali eto ja sam je znala, Coca Cola u Istanbulu je zaista jako jeftina.

Sretan broj 13

Sutradan smo se probudile u Sarajevu spremne za let u 12 sati. Čekirale smo karte i dobile sjedala broj 13, iako se u zračnim lukama i avionima ovaj broj često preskoči. Nakon nešto manje od 2 sata leta sretno smo sletile u Istanbul. Zbog vremenske razlike tamo je već bilo oko 16 sati. U zračnoj luci nas je dočekao taksi kojeg smo već prije s hotelom dogovorile. Mogle smo same potražiti taksi u zračnoj luci i vjerojatno platiti jeftinije, ali s obzirom da prvi put dolazimo u Tursku, odlučile smo se na prijevoz kojeg nam je ponudio hotel od zračne luke sve do vrata hotela.

Let iznad Sarajeva
Let iznad Sarajeva

Napokon smo se smjestile u hotel. Tek sada mi je stizala do glave činjenica da sam toliko sebi obećavala kako ću prije samog puta proučiti Istanbul, a ništa od toga nisam napravila. Ipak naš hotel se nalazi na savršenoj lokaciji.

Soba u hotelu Saba Sultan
Soba u hotelu Saba Sultan

U Istanbulu smo ostale pet dana iako nepripremljene brzo smo se prilagodile situaciji. Prije samog puta rečeno nam je da je pet dana u Istanbulu premalo. S obzirom da smo namjeravale istražiti samo europski dio Istanbula pet dana je izgledalo više nego dovoljno. Također ljudi su nam rekli da ćemo se poželjeti još jednom vratiti u ovaj grad. Dali je pet dana dovoljno? Dali smo se poželjele još jednom vratiti u Istanbul? Saznat će te u mom sljedećem postu u kojem vam donosim veliku galeriju fotografija Istanbula i priču naših pet dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *