Istanbul – Naš treći dan, ni kiša nas ne može omesti

Nedjelja je, naš treći dan u Istanbulu. Seđa je već budna, čujem kako otvara balkonska vrata. Ujutro kada se probudimo, prvo provjerimo kakvo je vrijeme u nadi da će vremenska prognoza biti na našoj strani svih pet-šest dana koliko ostajemo u Istanbulu. Jučer smo imale sreće, a danas se već ona nebesko plava boja pretvara u sivilo. Ipak shvaćamo da nam jedan oblačan dan neće pokvariti doživljaj, jer Istanbul je raznolik grad s bogatim sadržajem. Kiša, sunce, vjetar snijeg, nije važno, u Istanbulu uvijek postoji sadržaj na koji možeš potrošiti dan.

Kako smo provele prva dva dana, mogli ste čitati u mom prethodnom postu: Istanbul – Prva dva dana, grad nas je već osvojio, a sada nastavljam s pričom.

“Plava ruta crvene boje”

Karte za Hop – on, hop – off big bus nam vrijede i danas. Požurile smo na doručak, te krenule na Sultanahmet trg uhvatiti čim prije bus. Imam osjećaj da se u Istanbulu samo nas dvije ovako “rano” budimo, grad je ujutro ugodno tih. Danas prvo idemo s plavom rutom čiji autobus je također crvene boje. A mi smo kao dvije zbunjene turistkinje na trgu tražile plavi autobus. Plavu rutu smo iskoristile uglavnom za vožnju i razgledavanje grada iz autobusa. Oblačan dan je imao svoju pozitivnu stranu, nema mnogo turista, te smo opet uhvatile najbolja mjesta u autobusu.

Rahmi M. Koc muzej

Izašle smo na stanici u predgrađu Haskoy na sjevernoj obali grada, kraj muzeja Rahmi M. Koc. Ovo je muzej u privatnom vlasništvu, a sadrži zadivljujuću zbirku povijesti industrije, transporta i komunikacija. Muzej je osnovan 1991. godine, a svečano otvoren 1994., te je ime dobio po svom osnivaču.

Mene je osobno muzej zadivio, preporučujem svakome tko posjeti Istanbul da posjeti i ovaj muzej. Kada sam ušla u muzej nisam znala od kuda bi krenula s razgledavanjem. Jednostavno nema onog čega nema u muzeju. Sva sreća da je tamo fotografiranje dozvoljeno jer zaista ima bezbroj zanimljivih detalja.

Uhvatila sam mobitel i fotoaparat u ruke kako bih zabilježila što više detalja, pa vas kroz malu foto galeriju vodim u muzej, iako ovo nije ni pola onoga što muzej sadrži.

Galerija:

Također u muzeju možete kupiti i zanimljive suvenire, a cijene su jako pristupačne.

rahmi-m-koc

Krećemo ponovno s plavom rutom, razgledavajući grad dok se vozimo, te se vraćamo na Sultanahmet trg kako bi ponovno uhvatili crvenu rutu. Na plavoj ruti ima još dosta zanimljivih stanica, ali danas u planu imamo Taksim trg i Galata kulu koju nismo stigle jučer posjetiti.

Taksim trg

S crvenom rutom smo stigle na Taksim trg, srce modernog europskog dijela Istanbula. Na Taksim trgu se nalazi državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928.g. koji slavi stvaranje Republike Turske, a u čijem središtu je Kemal Mustafa Ataturk. Ovo je najveća shopping i zabavna četvrt u Istanbulu s mnogobrojnim restoranima, trgovinama, umjetničkih galerijama, turističkim agencijama i hotelima. Na trgu se održavaju razna društvena i politička okupljanja, te javna događanja kao npr. doček Nove godine.

Priznajem da zapravo nismo ni bile svjesne važnosti Taksim trga. Naš cilj je bio trg zbog blizine Hard Rock Caffea, te smo shvatile da šetajući možemo doći do Galata tornja.

Cvijećarnica na Taksim trgu
Cvijećarnica na Taksim trgu

dsc04227

Cvijećarnica na Taksim trgu
Cvijećarnica na Taksim trgu

Hafiz Mustafa – Najstarija slastičarnica

Prošetale smo trgom, te ugledale zanimljivu slastičarnicu na dva kata (nisam sigurna dali ih je možda bilo i više). S izloga su “vrište” baklave i ostale slastice, savršeno mjesto da napunimo baterije.

Galerija:

S obzirom na to da prije putovanja nisam ni pročitala sve ono što sam namjeravala, tako nisam ni bila svjesna da se nalazimo u slastičarnici Hafiz Mustafa osnovanoj 1864. godine. Slastičarnicu Hafiz Mustafa će te pronaći na nekoliko lokacija u gradu, te je poznata po svojoj tradicionalnoj recepturi pripreme baklave, a osim baklave možete uživati u različitim slasticama poput peciva, pudinga i kolača.

Mi smo ovaj put izabrale puding, Seđa od pistacija i vanilije, a ja čokoladu i jagodu, te tursku kavu. Hafiz Mustafa je opravdao sve pohvale.

20170319_140951

Istakal avenija

Ispred nas se nalazi Istakal avenija, pješačka staza dugačka tri kilometra koju vikendom posjeti oko tri milijuna ljudi. Krenule smo u potragu za Hard Rock Caffeom kako bi tamo kupile Hard Rock Istanbul suvenire. Cijeli dan nas prati oblačno vrijeme, a sada je već pomalo kiša počela padati, tako nismo u mogućnosti bolje razgledati i prošetati ovom ulicom. Nema veze, jer već smo odlučile, vraćamo se u Istanbul. Zanimljivo je kako se na ulici odmah stvore prodavači kišobrana. Turci su snalažljivi trgovci. Šetajući kroz Istakal aveniju sa svih strana možete gledati razne izloge, od slastica pa sve do odjeće.

Istakal avenija
Istakal avenija

Napokon smo pronašle i malu Hard Rock Caffe trgovinu. Izgleda da imamo sreće, i ovdje traje neka akcija, na poklon smo dobile majice. Cijena odjeće je pristupačna, slično kao da kupujete u Hrvatskoj neke prosječne brendove.

Idemo u potragu za Galata tornjem, ali u toj potrazi zastajemo u par trgovina s odjećom. Inače nismo imale namjeru napraviti shopping u Istanbulu dok nismo shvatile koliko je ovdje odjeća jeftina. Prosječni brendovi poput H&M i slični u Istanbulu su dosta jeftiniji od Hrvatske. Gdje ćemo smjestiti odjeću koju smo kupile s obzirom na to da nismo došle s velikim koferima o tome uopće ne razmišljamo. Za sada je sigurno da iduću put u Istanbul dolazim s praznim koferima, a vraćam se s punim.

Galata toranj

Ispred Galata tornja
Ispred Galata tornja

Stigle smo do srednjovjekovnog kamenog Galata tornja kojeg smo toliko čekale, a zbog shoppinga zamalo zaboravile. Ovo je jedna od najupečatljivijih gradskih znamenitosti koje u Istanbulu ne smijete propustiti.

Toranj se sastoji od 9 katova, a visok je nešto manje od 70 metara. Unutar tornja se nalaze 2 lifta, restoran i noćni klub, a na samom ulazu suvenirnica. Na vrh tornja smo stigle pomoću lifta, a spustile se uskim stepenicama. Oko cijelog vrha tornja kruži balkon s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na europski i azijski dio Istanbula.

Na vrhu Galata tornja
Na vrhu Galata tornja

Povijest Galata tornja je duga i bogata, da bih o tome mogla napisati jedan čitav članak, zato sada neću duljiti o tome.

Osim Galata tornja, postoji i Galata most koji spaja stari i novi Europski dio Istanbula. Most je simbolična poveznica između dvije različite civilizacije i kulture. Važan je dio turske kulture, te je kroz 19. stoljeće bio inspiracija mnogim turskim, ali i europskim pjesnicima. Preko Galata mosta smo prešle samo autobusom, ali ovo je svakako jedna od stanica koju zapisujem za svoj sljedeći posjet Istanbulu.

Galerija fotografija s Galata tornja: 

Prije povratka u hotel  rezervirale smo sutrašnji izlet na Prinčevske otoke. Prije samog puta u Istanbul ovo nismo imale u planu, ali privukle su nas fotografije i reklamni prospekti u obližnjoj turističkoj agenciji.

U sljedećem postu čitajte priču s Princezinih otoka.

I za kraj donosim još jednu malu galeriju oblačnog Istanbula. Fotografije su nastale na različitim lokacijama dok smo se  vozile plavom i crvenom rutom.

Galerija:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *