Tko će prije pobrati masline, grablje ili mobiteli?

Moja današnja tema su još jednom turisti koji su nedavno odsjeli u hotelu Korkyra u Veloj Luci.  Od nekoliko dana koliko su proveli u Veloj Luci, ja sam se s njima družila samo dva dana. U dva dana s turistima sam dobila zaista veliku inspiraciju za pisanje svojih postova i stvaranje zanimljivih foto galerija.

Ponudi ono što imaš

S turistima sam svoje mjesto upoznala na jedan drugačiji, a zanimljiv način. Ova grupa turista je imala sreće što se tiče vremenske prognoze, dočekalo ih je i pratilo sunčano i toplo vrijeme. Još jedna od aktivnosti kojom je osoblje hotela Korkyra željelo njihov boravak u Veloj Luci učiniti što zanimljivijim je berba maslina. Jednostavno prilagodiš se situaciji i ponudiš im ono što u datom vremenu imaš.

U jutarnjim satima smo krenuli u jedan veloluški maslinik. Kada smo stigli, dočekani smo s kolačima i domaćim rakijama, likerima, te vinom. Prije početka rada, trebalo je napuniti baterije. Turisti su se još jednom oduševili domaćim rakijama i likerima. Što se tiče naše gastro ponude izgleda da im je to najdraže. Slijedi prostiranje brnjala. Ova grupa turista brzo uči, tako da je taj dio posla brzo obavljen.

Turisti prostiru brnjale
Turisti prostiru brnjale

Grablje ili fotoaparat

Krenuli smo u berbu maslina, koristile su se stare i tradicionalne grablje ili po veloluški grabuje, bez moderne tehnologije i električnih alata. Netko je koristio grablje, a netko mobitele i fotoaparate. Teško je odrediti dali su se turisti više uživili u berbu maslina ili u fotografiranje iste. Pogađate, ja sam se nekako više približila ovoj grupi turista s fotoaparatom u rukama. Moje ruke su naučene na oblik fotoaparata, grablje mi već stvaraju žuljeve, a s obzirom da me još puno fotografskog posla čekalo, trebam čuvati svoje ruke.

Zanimljivo je, ali sam pogled na grablje su moj nepresušan izvor smišljanja opravdanja zašto i ovog puta ja ne mogu u berbu maslina. Ali to ću ostaviti kao temu za neke od sljedećih postova.

Grablje za berbu maslina
Grablje za berbu maslina

Takanje maslina

Nakon berbe maslina, sljedila je mala šetnjica i kratak odmor, te ručak u prirodi. A nakon ručka opet povratak na posao. Sada sljedi takanje maslina, tj. odvajanja plodova od listova koje smo u berbi pokupili zajedno s maslinama.  Plod masline smo odvajali od listova pomoću daske u obliku gradela stavljene u kosi položaj kako bi se masline lagano kotrljale, a kroz gradele ispadali listovi. Pažljivo smo pratili kotrljanje maslina kako bi pokupili dio listova koji nije ispao kroz gradele.

Naš posao je obavljen, masline su spremne za odlazak u uljaru na daljnu preradu kako bi napokon dobili maslinovo ulje.

U sljedećog galeriji možete pogledati dio atmosfere još jednog jesenskog zabavnog dana s turistima u Veloj Luci.

Klikni na fotografiju za prikaz

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *